Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Butchoy

Schermafbeelding 2012-06-17 om 08.07.55


Vrijdagochtend kwamen de eerste waarschuwingen al binnen dat we een paar onstuimige dagen voor de boeg hadden. Op dat moment waren er twee tyfoons in ontwikkeling, een ten westen van de Filipijnen en een ten oosten. Die in het westen zou in westelijke richting trekken en daar zouden we dus niet zo veel last van hebben, maar die in het oosten kwam onze kant op en het zag er naar uit dat die wel eens voor flink wat overlast zou kunnen gaan zorgen. Het was vrijdag dan ook al bewolkt en buiig en de verwachting was dat de wateroverlast in het weekend zou toenemen. Dat patroon zou zich gaan voortzetten na het weekend wanneer de tyfoon, genaamd “Butchoy”, Luzon zou bereiken.

Vanmorgen leken die voorspellingen aardig uit te komen want de dag begon met een enorme tropische hoosbui. Het bleef daar echter in eerste instantie bij en we hadden zelf een hele aardige dag met zon. Riet heeft tenminste het grootste deel van de dag heerlijk in de tuin in het zonnetje kunnen liggen. Pas in de loop van de middag kregen we weer een volgende stortbui maar ook daarna werd het weer rustiger. Pas later in de avond wakkerde de wind aan, al was het vergeleken met een echte Hollandse Zuidwester storm nog helemaal niks.

Die tyfoons ontwikkelen zich boven de Stille Oceaan en komen door de overheersende westelijke winden vrijwel altijd deze kant op, maar heel vaak veranderen ze opeens van richting en nemen ze ook nog eens in kracht af. Butchoy lijkt nu meer naar het noorden te draaien en zal dus waarschijnlijk langs Luzon gaan maar dat betekent nog wel een veel overlast door fikse regenbuien.

Hier in Alabang is dat niet zo erg omdat het wat hoger gelegen is en we een goed afwatering systeem hebben, maar in de meeste wijken van Manila betekent het overstromingen en heel veel ellende, mentale in de armere wijken. En dat het ernst is met de waarschuwingen blijkt wel uit het nieuws want deze tyfoon heeft al 27 levens geëist tot nu toe, zij het hoofdzakelijk vissers die zich niet tijdig in veiligheid konden stellen.



Website van Willem en Riet