Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Aswoensdag

Unknown

Had ik al gezegd dat de Filippino’s zo Katholiek zijn als de neten? Nou, dat zijn ze dus en dat hebben ze te danken aan de eeuwen van overheersing door de Spanjolen die nou eenmaal overal ter wereld hun legers vergezeld lieten gaan van missionarissen (en daarbij vele volken en culturen volledig van de aardbodem hebben weggevaagd, maar dat terzijde).

Maar goed, Katholiek dus, en dat is toch een beetje vreemd in Zuid-Oost Azië waar het grootste gedeelte van de bevolking Islamitisch of Boeddhistisch is. En je merkt deze geloofsovertuiging aan alles, hun levenswijze (je trouwt vanuit het ouderlijk huis en als maagd, jaja) en ook in het openbare leven. Vrijwel alle Jeepneys rijden bijvoorbeeld rond met grote opschriften als “ Jesus loves you”, en scholen en ziekenhuizen hebben steevast een naam die verwijst naar de Heilige Maagd, zoals de “Virgin Mary Immaculate School” (Waar heb jij op school gezeten? Op de “Onbevlekte Maagd Maria School”...).

Vandaag zag ik een van mijn collegaatjes bij de lift staan en ik vroeg me af wat ze in vredesnaam op haar voorhoofd had zitten. Het bleek een zwart kruis te zijn en ik was eigenlijk te verbaasd om te vragen wat het was voordat ze de lift instapte. Thuisgekomen vertelde ik het aan Riet en die wist het natuurlijk weer, het is vandaag Aswoensdag. En dan is het met name in Katholieke kringen gebruikelijk dat je na de mis een kruisje van as op je voorhoofd krijgt gekalkt.

Het schijnt zelfs in Nederland te gebeuren maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog nooit had gezien. Dat kwam vandaag goed want toen we vanavond naar het Town Centre gingen om een hapje te eten zag je ze vrijwel overal en in groten getale (en dit is juist gespeld, ik heb het opgezocht)...



Website van Willem en Riet