Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vogelenzang

Black-Headed_Munai

Vrijwel iedere ochtend is het eerste wat we horen als we wakker worden gezang van vogels in de tuin. Omdat het verder relatief stil is (op de snorrende airco’s en de incidentele auto door de straat na) valt het geluid heel erg op en het klinkt ook behoorlijk door omdat we geen dubbel glas hebben. Vraag me niet welke vogels er zingen, ik weet alleen dat het anders klinkt dan de merels die we regelmatig horen in Rijnsburg.

Ayala Alabang Village is een soort van vogelreservaat, er schijnen hier meer dan zestig soorten te nestelen maar ik heb er in onze tuin maar een paar gezien. Er nestelen in de bomen rond onze tuin vrijwel zeker meerdere stelletjes van een soort die „Wenkbrauwbuulbuul” heet in het Nederlands. Ik ben er al van verdacht dat ik die naam zelf heb verzonnen maar het beestje heet echt zo en ik geloof ook niet dat ik zoiets zou kunnen verzinnen. Verder vliegen er regelmatig mossen door de tuin maar dat zijn blijkbaar toch niet onze eigen mossen maar een soort die „Ringmus” heet (voor mij zijn alle mossen gewoon mossen).

Ik heb ook al een klein vogeltje in de tuin gesignaleerd wat een „Bruine Klauwier” zou moeten zijn maar daar heb ik al de aandacht van mijn makker Gijs, een erkend vogelaar, op gevestigd omdat volgens Wikipedia dat beestje niet op de Filipijnen zou moeten voorkomen.

Een vogeltje wat ik hier in Alabang nog nooit heb gezien maar wat we op Cebu veel zagen heet in het Engels „Chestnut Munia” of ook wel „Black-Headed Munia”. Na veel zoeken vond ik de Nederlandse naam uiteindelijk via de Latijnse naam, en die Nederlandse benaming is „Kastanjenon”. Dit vogeltje is bijzonder omdat het de nationale vogel van de Filipijnen is geweest, ondanks dat het over vrijwel heel Zuid-Oost Azie voorkomt. Misschien hebben ze daarom wel besloten om een andere vogel, de Filipijnse Arend, tot nationale vogel van de Filipijnen te benoemen…


Website van Willem en Riet