Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Lonely Planet over Manila

Manila_by_Night

Op Facebook had een van onze vrienden een link geplaatst naar een artikel op de website van “Lonely Planet” over Manila. De doorgewinterde reizigers onder jullie die voordat ze op vakantie gaan alles over hun bestemming willen weten zullen “Lonely Planet” ongetwijfeld kennen, want hun reisboeken zijn niet alleen meer een onmisbaar attribuut voor de rugzaktoerist maar ook voor de meer gewone vakantiegangers. De reisgidsen van “Lonely Planet” bevatten vrijwel alle informatie die je moet weten over je bestemming, zoals goede en goedkope hotels, restaurants en bars, hoe het openbaar vervoer werkt, toeristische attracties, en noem maar op.

 
Het artikel over Manila wat twee weken gelden is gepubliceerd heet “Why Manila is fast becoming one of Asia's coolest cities”,  oftewel “Waarom Manila snel een van de meest coole steden in Azië aan het worden is”. En dat is een opmerkelijke stelling die aangeeft dat Manila wel degelijk op de weg terug is en een beetje de status aan het terugwinnen is die het vele jaren geleden had.
 
Want in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd Manila namelijk “De Parel van de Orient” genoemd, een prachtige stad met theaters, cabaret, jazz clubs en luxe boulevards. De Tweede Wereldoorlog met de Japanse bezetting en de vele bombardementen door de Amerikanen hebben dat volledig tot stilstand gebracht. Van de stad was niet veel meer over dan een puinhoop, op foto’s krijg je af en toe zelfs de indruk dat je naar Hiroshima of Nagasaki zit te kijken. De onafhankelijkheid vlak daarna bracht een hele rits corrupte regimes voort die het land geen goed hebben gedaan maar de laatste jaren is er toch een kentering.
 
Helaas heeft Manila ondanks het feit dat het voor sightseeing en cultuur een van de beste hoofdsteden van Zuid-Oost Azië is heeft het nog steeds een slechte reputatie. Potentiële toeristen relateren Manila eerder aan misdaad, vervuiling, armoede, corruptie, overbevolking en afgrijselijke verkeersopstoppingen, in plaats van met live muziek, bloeiende hedendaagse kunst, hippe restaurants, een bloeiend uitgaansleven en mooie galerieën en museums.
 
Het artikel op de “Lonely Planet” website verwijst naar een ander artikel over Manila wat tien goeie redenen beschrijft om deze stad eens een kans te gunnen. Het geeft zelfs aan dat je dan zelf een van Azië’s juweeltjes zult ontdekken. Dat moet je wat mij betreft wel zien in de juiste context en geen vergelijking gaan trekken met bijvoorbeeld de steden van Europa, maar het is zeker waar. Al was het alleen al omdat Manila een prima uitvalsbasis biedt voor andere bestemmingen in dit ondanks alles prachtige land.


Website van Willem en Riet