Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vreemd fruit

Persimmon

Een van de geneugten van Zuid-Oost Azië is de verscheidenheid aan fruit, en daar zitten soorten bij die je in Nederland niet zo vaak ziet. Op ons kantoor staat iedere maandag in de keuken een mand met vers fruit op tafel en vandaag stond er een maand met een soort fruit die ik nog niet kende. Volgens Riet hadden we er in China wagonladingen van voorbij zien rijden maar dat is me dan niet opgevallen.

 
Het zag er een beetje uit als een tomaat, alleen geel-oranje van kleur en met een stevige en tamelijk grote kroon van stug blad. Grappig genoeg wist de eerste de beste Filipina die ik vroeg wat het was het zelf ook niet maar de tweede wist het wel. Het was, zei ze, een Persimmon. Juist ja. Nooit van gehoord dus, en ik vroeg waar het naar smaakte. Ik moest het zelf maar proberen zeiden ze, maar ze verzekerden me alvast dat het geen zure vrucht was want als dat zo was geweest dan was het daarmee voor mij meteen over en uit geweest.
 
Ik nam de vrucht mee naar huis om hem daar aan Riet te laten zien. “Weet jij wat dit is?” vroeg ik haar, en tot mijn verbazing zei ze meteen “Een Kaki”. En dat klopt want dat is de andere naam van deze vrucht die oorspronkelijk uit China komt. Maar waar het natuurlijk om ging was de smaak en die was (vond ik) verrassend lekker. Het vruchtvlees lijkt een beetje op een appel maar is wat droger en stugger van structuur, en de smaak heeft wel wat weg van een perzik.
 
Alleen verschillen smaken nu eenmaal, want ik vond het dan wel lekker maar Riet vond er niks aan...


Website van Willem en Riet