Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Stokbrood

Bakkerswinkel


Als er iets is wat we hier missen uit Nederland dan is het wel brood. Dat was trouwens al zo in Maleisië en het is hier niet anders. Er is wel brood te krijgen hoor, zat zelfs, en er zijn zelfs speciale broodwinkels waar ze alles vers bakken maar het brood is hier gewoon niet zo lekker. Het is ook niet echt gezond want er zit veel te veel suiker en vet in. Je kunt wel nagaan, toen ik in Maleisië voor mijn medische controle naar de dokter ging vond hij mijn cholesterol wat te hoog en het eerste wat hij me afraadde was het eten van brood. Dat zul je in Nederland toch niet gauw van een dokter horen.

 

Aziaten zijn in principe al geen broodeters maar daarnaast zijn het ook nog eens enorme zoetekauwen. Daarmee is dan ook verklaard dat de bakkerswinkels vol liggen met vele soorten zoete broodjes (waar op zijn tijd niks mis mee is) maar zelfs gewoon brood is dus heel zoet. We hebben weliswaar een soort brood gevonden wat redelijk smaakt, alleen is dat fabrieksbrood en dat merk je want het is na een week nog steeds zacht. Maar het is beter dan niets en het voldoet voor mijn dagelijkse boterhammetjes voor tussen de middag.

 

Nu is er pas in het ATC weer een broodwinkeltje geopend genaamd ″TOUS les YOURS″ en daar hebben ze heerlijk stokbrood. Echt lekker stokbrood zoals het hoort te zijn, met een heerlijk knapperige korst, zeg maar zoals je het in Frankrijk gewend bent. Dus de afgelopen weken ging ik op zondagochtend richting het ATC voor een bakkie bij Starbucks voor mij en voor een vers stokbrood voor Riet want die is er gek op.

 

Drie weken geleden begonnen de problemen. Er was telkens geen stokbrood meer als ik aankwam en het zou iedere keer een hele tijd duren voor er nieuwe voorraad was. Veel te lang om op te gaan wachten vond ik. Voor alle duidelijkheid, de bakkerij zit boven de winkel, en ik ben ook beslist niet de enige die komt vragen om vers stokbrood. In Nederland zou er een lampje gaan branden bij deze of gene en er zou gezorgd worden dat er voldoende vers stokbrood voor de klanten zou zijn. Hier werkt dat dus niet, er is bij niemand een lampje aanwezig en anders is het bolletje kapot.

De oplossing van de afgelopen weken was stokbrood van een andere winkel omdat ik niet met lege handen thuis wilde komen. Dat is ook wel vers gebakken maar lang niet zo lekker, het is taai in plaats van krokant en de helft verdwijnt thuis doorgaans in de vuilnisbak.

 

Deze week ben ik weer bij het bakkertje langs gegaan, heb even naar binnen gekeken en zag weer geen stokbrood in het schap liggen. De lust om te gaan vragen hoe lang dat zou gaan duren was me de afgelopen weken al vergaan, dus helaas, geen vers stokbrood op deze zondagochtend...



Website van Willem en Riet