Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Texten

Het is haast niet te geloven maar Filipino’s kunnen zo arm nog niet zijn of ze hebben wel een mobiele telefoon. De rijken onderscheiden zich alleen maar van de armen doordat ze er twee of zelfs drie hebben: een iPhone, een Samsung en een Blackberry, hoe kan een mens leven zonder, nietwaar. Wat ze wel gemeen hebben is dat ze er allemaal hetzelfde mee doen, en dat is niet bellen maar SMS-jes versturen.
 
Dat gaat de hele dag door, als ik aan het zwoegen ben in de sportschool dan zit er op het apparaat naast me vrijwel altijd een Filipino of een Filipina op zijn gemakje te peddelen, met een van hun telefoons in hun hand (de andere ligt of liggen op de handdoek die over het stuur ligt) en ze zijn aan één stuk door berichtjes aan het versturen. Bellen doen ze vrijwel niet, het is alleen maar berichtjes versturen, de hele godganselijke dag door. Ze doen dat ook onder het lopen waardoor je op straat maar met name in de winkelcentra voortdurend op je hoede moet zijn voor aanvaringen want ze kijken echt niet op of om.
 
De Filipijnen staan dan ook één met stip als het land wat de meeste SMS-jes verstuurd. Er zijn iets van 35 miljoen mobieltjes in omloop en daarmee worden per dag tussen de 350 en de 400 miljoen berichten verstuurd. Om aan te geven hoe groot dat aantal is, het is meer dan de Verenigde Staten en Europa bij elkaar! De reden voor de voorkeur voor deze vorm van communicatie is overigens simpel, SMS-jes kosten vrijwel niks terwijl bellen met mobieltjes schrikbarend duur is.
 
Op zich is het wel lekker rustig, het betekent in ieder geval dat je niet voortdurend in het openbaar naar andermans gewauwel hoeft te luisteren...


Website van Willem en Riet