Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Het Hofpleingebouw

Hofpleingebouw


Vandaag stond er in de Nederlandse kranten een klein berichtje wat meteen mijn aandacht trok. Het ging over nieuwe plannen voor het voormalige Shell kantoor aan het Hofplein in Rotterdam. Volgens het bericht gaat het gerenoveerd worden om plaats te gaan bieden aan kleine kantoren en aan horeca gelegenheden, en dat laatste met name om de toch wat dooie hoek die het Hofplein is wat meer uitstraling te geven.

Begin januari 1990 begon ik mijn Shell tijdperk in dat gebouw en ik heb daar bijna vijf jaar met heel veel plezier gewerkt. Het was een knus kantoor vergeleken met die kantoor toendra’s met enorme oppervlakten aan gezamenlijke ruimte die tegenwoordig in de mode zijn. De afzonderlijke kantoortjes waren redelijk ruim en je zat er met z’n tweeën, of als je in een hoekkamer zat met z’n drieën. Kleine ramen in hele dikke muren, mooi uitzicht als je hoog genoeg zat en in plaats van automaten nog een echte koffiejuffrouw die langs kwam. Ik herinner me de wandelingen tussen de middag in het centrum van de stad, want dat was daar natuurlijk meteen aan de overkant. Naar de enorme boekwinkel Donner, naar De Slegte en af en toe een patatje bij Bram Ladage. Het lijkt een eeuwigheid geleden en dat is het eigenlijk ook want ik praat tenslotte over begin jaren negentig.

Op de foto zie je links het gebouw met de blauwe ramen wat het eerste Shell gebouw was aan het Hofplein. Daar heb ik de eerste twee maanden gezeten totdat we verhuisden naar de achtste verdieping van het hoge gebouw ernaast. Dat hoge gebouw van zesentwintig verdiepingen is begin zeventiger jaren gebouwd en werd met een loopbrug op de tiende verdieping verbonden met het oude gebouw. Vlak na onze verhuizing is het oude gebouw van de hand gedaan en in 1998 heeft Shell ook ″de Toren″ verkocht. De redenen waren dat het gebouw te duur werd en omdat het teveel kostte om het aan de moderne eisen te laten voldoen.

Het Shell logo wat al die tijd bovenaan in de muur had gezeten werd na de verkoop verwijderd, maar het gebouw is voor iedereen toch altijd ″het Shell gebouw″ gebleven. Dat bleek vandaag dus maar weer in de krant…



Website van Willem en Riet