Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Pissig...

IMG_0478


Het was vandaag mijn laatste dag in KL, de cursus zit er al weer op. Mijn vlucht naar Manila zou vanmiddag om half zes vertrekken en ik ging dus om kwart over drie met een taxi vanuit Cyberjaya naar de luchthaven.

Alles ging daar ontzettend vlot, het was rustig en ik kon vrijwel overal zo doorlopen. Niemand maakte deze keer drukte over het feit dat mijn veel te zware rolkoffer meeging als handbagage, maar dat is ook geen wonder als je ziet wat een doorsnee Filippino allemaal meeneemt het vliegtuig in. De vluchten van Manila naar KL en vice versa zitten altijd bomvol met Filippino’s, waarvan de meesten overigens Filippino’s die in het buitenland werken. En die hebben altijd enorm veel handbagage.

Hoe dat allemaal kan snap ik nooit want officieel is er maar één stuks handbagage toegestaan en al die Filippino’s hebben er altijd minstens drie. Het is dan ook altijd weer totale chaos in het gangpad voor het opstijgen omdat alles in de bagagevakken moet worden gepropt. Degenen die laat binnenkomen hebben dan ook meestal geen plek meer voor hun handbagage, maar dat weerhoudt ze nooit om toch te proberen het nog ergens tussen te persen.

Het hoogtepunt van ergernis tijdens deze vluchten, en geloof me, ik heb dat nog nooit op andere vluchten zo erg meegemaakt, is het gebruik van de toiletten. Niet zelden staan er al een paar voor de wc’s achterin als het toestel nog op de grond staat, en zo gauw het sein is gegeven dat de veiligheidsgordels na het opstijgen af mogen verzamelt zich een menigte in het gangpad om te gaan pissen. En dat gaat de hele vlucht door. Geloof het of niet, maar er zijn er die tijdens deze drie en een half uur durende vlucht drie keer gaan. En dat is een grote bron van ergernis want het is een heel geklauter over stoelen en andere passagiers.

Vandaag was het helemaal een toestand want we hadden nogal wat turbulentie en er werd dan ook omgeroepen dat iedereen moest gaan zitten met de veiligheidsgordel om. Het leek wel alsof de piloot had omgeroepen dat er gratis haring werd uitgedeeld achterin want meteen stonden er een tiental mensen op die in het gangpad voor de wc’s gingen staan. Wanhopig riep de piloot om dat het toch echt de bedoeling was dat iedereen ging zitten maar het hielp niks. En om aan te geven hoe serieus het was, het uitdelen van drankjes en eten werd opgeschort en dat doen ze alleen maar als het toestel echt flink gaat stuiteren.

Tenslotte nog even een algemene opmerking, van mij mogen ze in vliegtuigen een aparte sectie maken voor gezinnen met kleine kinderen. Het liefst achter een geluiddicht schot...



Website van Willem en Riet