Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nog even over wijsneuzen

Hier op de Filipijnen heeft het amper het nieuws gehaald maar in de Nederlandse kranten stond vermeld dat die wereldverbeteraar waar ik een week geleden over schreef inderdaad officieel is uitgezet. Hij werd overigens pas in zijn kraag gevat op de luchthaven toen hij wilde vertrekken naar China om vandaar verder te reizen naar Amsterdam. Hem werd ten laste gelegd dat hij de visumregels had overtreden door aan een demonstratie deel te nemen, iets wat wettelijk verboden is als je hier op een toeristenvisum bent. Hij verdedigde zichzelf door te zeggen dat hij er vanwege het toenemende geweld op de Filipijnen toe was gekomen om hier naar toe te komen en te gaan demonstreren.

Toenemend geweld? Kun je toch weer zien wat een slecht ingelichte halve gare die kerel is. Ja, er is hier geweld maar dat wordt juist minder, het enige echte grove geweld komt van de opstandelingen in het zuiden die bijvoorbeeld vorige week nog een bomaanslag pleegden waar zes mensen bij zijn omgekomen. Misschien een idee om daar op Mindanao eens te gaan demonstreren tegen de Islamitische opstandelingen?

En als hij zo bezorgd is over toenemend geweld dan valt er geloof ik in Nederland ook nog wel het een en ander te doen. Ik kan tenminste geen krant opslaan (heet dat eigenlijk nog steeds zo als je de krant via het Internet leest?) of er is in Nederland een schietpartij of een steekpartij, en niet zelden met slachtoffers. Het woord "kopschoppers" kende ik een paar maanden geleden nog niet eens maar nu lees ik het vrijwel iedere maandag in de krant. Deze week staat het nieuws in het teken van een recreatiegebied wat geterroriseerd wordt door een jeugdige bende die er niet voor schroomt om de politie te lijf te gaan. En het schijnt dat het aantal burenruzies met geweld ook hand over hand toeneemt.

Daarbovenop komt nog dat je in Nederland blijkbaar met je hand op je portemonnee moet lopen anders wordt hij gerold door een Roemeen. Als je tenminste nog een portemonnee nodig hebt voor je geld want voor hetzelfde geld hebben Bulgaarse skimmers je rekening al leeg geplunderd. En als ik dat allemaal zo lees vanuit het rustige Alabang op de verre Filipijnen dan denk ik bij mezelf, "He klojo! Is er in Nederland niks meer te verbeteren dat je hier de boel komt verstieren?". En Dikkiedik zegt, "Ik denk het niet hoor, kijken wat-ie doet"...


Website van Willem en Riet