Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Stickers

In de maand augustus moeten er altijd een aantal zaken geregeld worden ten aanzien van onze auto. Op de Filippijnen moet je ieder jaar je auto laten registreren en dat dient te gebeuren in de maand die overeenkomt met het laatste cijfer op je nummerplaat. Voor ons is dat een “8” oftewel augustus, en dat betekent dat wij voor het eind van deze maand de registratie rond moeten hebben.
 
Die registratie is gelukkig niet zo’n vervelend proces meer omdat onze chauffeur Lito het kan doen. Het hele gebeuren bestaat uit een verplichte meting van de uitlaatgassen en met de uitslag daarvan moet je dan naar een LTO (Land Transport Office) om daar alle papierwerk af te handelen. Omdat je daar zoals bij  alle overheidsinstelling geen afspraak kunt maken moet je in de rij aansluiten en dat wordt nog wel eens een langdurige kwestie.
 
Lito had het gistermorgen allemaal vrij snel voor elkaar en kwam gewapend met de verplichte WA verzekering (volslagen onzin want we hebben al een All-Risk verzekering maar je komt er niet onderuit), de nieuwe papieren en stickers voor op de nummerplaten thuis.
 
En hij had nog een andere stickerklusje want de sticker op de voorruit die ons vrije doorgang geeft bij de ingangen van onze Village moest ook worden vernieuwd. Daarvoor moest hij naar het administratiekantoor met een kopie van het huurcontract om te bewijzen dat wij er ook echt wonen, en dat leverde in eerste instantie nog een probleem op. Het huurcontract wat we in huis hadden was namelijk nog het oude wat geldig was tot eind vorig jaar, ik had nog geen kopie opgevraagd van het nieuwe huurcontract. Dat moest ik dus nog even gauw regelen en doormailen.
 
Het was alles bij elkaar een duur dagje. Overheidsdiensten zijn hier ook niet goedkoop en je betaalt ook nog eens het nodige voor onzin dingen zoals die overbodige maar verplichte WA verzekering. En de prijs voor die Village sticker was zelfs in vergelijking met vorig jaar meer dan verdriedubbeld.
 
Maar goed, alles is nu wel weer voor een jaar geregeld...


Website van Willem en Riet