Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Regio Code

Afgelopen week dacht ik gezellig even een DVD-tje te gaan bekijken, maar de DVD speler weigerde daaraan mee te werken. Ik kreeg een levensgrote melding op het scherm dat de DVD in de speler niet kon worden afgespeeld omdat de regio code niet klopte. Voor de niet-techneuten, alle DVD- en Blueray spelers zijn voorzien van een regio codering die het in principe alleen mogelijk maakt om DVD’s af te spelen met dezelfde regio code. Met andere woorden, een DVD gekocht in Nederland kun je dan niet afspelen op bijvoorbeeld een Blueray speler die is gekocht in Kuala Lumpur.
 
En dat is precies wat er in mijn geval aan de hand was. Het schijnt dat in Europa gekochte DVD- en Blueray spelers geen regio codering meer hebben, of liever gezegd een codering hebben die alle regio’s kan afspelen, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten is dat bij de wet verboden. En blijkbaar geldt hetzelfde in Maleisië want ook onze daar aangeschafte Blueray speler heeft regio code 3 en die is anders dan die voor Europa want dat is code 2.
 
Die regio codering is een foefje van de flimproducenten om de verspreiding van DVD’s en Blueray’s onder controle te houden want zo denken ze te voorkomen dat discs uit Azië, waar de prijzen veel lager liggen, kunnen worden afgespeeld in Europa. Lekker plan, en misschien ook nog wel begrijpelijk vanuit hun standpunt, maar wat als je zoals wij naar een andere regio verhuist? Dan zouden al mijn in Nederland gekochte DVD’s en Blueray’s dus waardeloos zijn omdat ik een in Maleisië gekochte speler heb? Dat dacht ik dus niet!

Gelukkig biedt zoals zo vaak het Internet weer uitkomst. Er is zat informatie te vinden om spelers “regiovrij” te maken door de regio code te vervangen door een algemene code die alle regio’s accepteert. Uiteraard had ik dat al meteen gedaan na de aanschaf van onze speler, maar blijkbaar heeft het apparaat door een stroomstoring of iets dergelijks zichzelf teruggezet naar de fabrieksinstellingen en was mijn “aanpassing” verloren gegaan. Het was dus weer even zoeken en even goochelen maar na een paar pogingen is het gelukt, we kunnen nu weer gewoon naar onze in Nederland aangeschafte DVD’s en Blueray’s kijken.

Overigens gaat het met Riet nu een stuk beter dan gisteren. Ze is 's middags naar de tandarts geweest om haar brug en kronen te laten zetten maar dat ging blijkbaar niet zonder slag of stoot. De brug werd zonder al te veel moeite geplaatst maar voor de kronen was er het nodige bijschaaf- en hakwerk nodig om ze passend te maken en daar had ze flink wat napijn van. Gelukkig werd het in de loop van de avond al minder en vandaag ging het eigenlijk weer goed. Vreemd gevoel zegt ze, maar dat is normaal denk ik met je eerste neptanden…


Website van Willem en Riet