Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Shell in het nieuws

Pandacan_Oil_Depot

Het Hooggerechtshof van de Filipijnen heeft afgelopen dinsdag verordonneerd dat een oliedepot in Manila wat gebruikt wordt door de drie grote oliemaatschappijen Shell, Chevron en Petron moet verhuizen. Dit depot is gelegen aan de oever van de Pasig rivier waar het in de loop van de tijd helemaal omsloten is door bebouwing van de zich uitbreidende stad, waardoor het nu midden in de stad ligt.

 
De motivatie voor het besluit is niet vervuiling of iets dergelijks maar het verhoogde gevaar dat de bewoners van Manila slachtoffer worden van een terroristische aanslag op het depot. Het Hooggerechtshof maakt daarmee een verordening ongedaan die was uitgevaardigd door de vorige burgemeester van Manila en die het depot ter grootte van drieëndertig hectare toestond te blijven waar het was.
 
De verhuizing van de faciliteiten zal een aardige onkostenpost zijn voor de drie maatschappijen die te horen hebben gekregen dat ze vijfenveertig dagen de tijd hebben om gehoor te geven aan de nieuwe resolutie. Petron heeft al aangegeven de beslissing te respecteren en dat ze uiterlijk in januari 2016 hun operatie verplaatst zullen hebben. Chevron had het besluit blijkbaar ook al verwacht en is in juni van dit jaar al gestopt met het gebruik van de faciliteiten. Shell heeft vooralsnog alleen aangegeven dat het bedrijf bereid is het besluit op te volgen.
 
Waar iedereen bang voor is is dat de brandstofprijzen omhoog zullen gaan als gevolg van de kosten die de oliemaatschappijen zullen moeten gaan maken om hun operatie te gaan verhuizen. De huidige burgemeester Joseph Estrada, de voormalige filmster die als president een rampzalig beleid voerde, denkt van niet en dat de brandstofprijs uitsluitend afhangt van de situatie op de wereldmarkt.
 
De bewoners rondom het depot zijn helemaal niet blij met het besluit. Veel hebben er hun werk en rondom het depot zijn veel winkels en bedrijfjes die profiteren van de aanwezigheid van het grote complex en de vele mensen die er werken, en omwonenden zijn bang dat die straks allemaal gaan verdwijnen.
 
Ze hebben ook geen angst voor de vermeende terroristische dreiging. Want zoals een bewoner tegen een verslaggever zei, “We hebben toch God die ons beschermt?”...


Website van Willem en Riet