Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Werkvisum

Vanmorgen kreeg ik een ontzettend stompzinnig mailtje van Crown Relocations, het bedrijf wat hier op de Filippijnen onze “inburgering” regelt. Naast het helpen zoeken naar een huis valt daar ook onder het regelen van een werkvisum, en daar zijn ze dus nu al zo’n drie maanden mee bezig.

Ik had al verteld dat de hele procedure officieel zes weken duurt maar dat dat een lachertje is. Sommige collega’s zijn hier al meer dan acht maanden en hebben hun werkvisum nog steeds niet. Dat heeft verschillende oorzaken, allereerst is daar natuurlijk het overheidsapparaat wat zonder de juiste “smeer” werkt met de snelheid van dikke stront in een vergiet bij tien graden vorst tegen een berg op, en daarnaast is er het euvel dat we af en toe het land verlaten en daar kan de procedure niet tegen.

In mijn geval komt de grootste vertraging door stomme fouten en door de afgelopen feestdagen, want de overheid schijnt hier een week of drie voor de Kerst niks te doen en daarna ook nog geruime tijd niet. Bijkomen van alle vermoeienissen, denk ik. Maar hoe het ook zei, ik zit nu dus aan het begin van het tweede stadium en dan mag ik eigenlijk het land niet meer uit totdat de procedure is afgerond. En laat ik nou over twee weken een week naar Kuala Lumpur moeten.

Dat mailtje van vanmorgen deelde mij mee dat er vanwege die trip nu een kink in de kabel zit, met de vraag hoe ik dacht dat het nu verder moest! Ja, stort nou gauw in de gehakt, wie moet er nou zorgen dat dat visum er komt? Mailtje dus maar weer naar Personeelszaken en ja hoor, even later bleek het allemaal toch weer een misverstand. Ik mag dus gewoon naar KL (hoera!), alleen gaat de procedure dan als ik terug ben pas weer verder. En dan moet ik wel zes tot acht weken in het land blijven want anders gaat het alsnog mis.

Er zit overigens inmiddels de nodige druk van de baas op die werkvisums want eigenlijk zijn ik en al mijn collega’s die er nog geen hebben illegaal bezig. We zijn hier op dit moment nog steeds op een toeristenvisum en daarmee mag je eigenlijk niet werken. Dat wordt dan wel tijdelijk gedoogd maar natuurlijk geen maanden, en dat kan het bedrijf weer op een heleboel gesodemieter komen te staan. Uiteraard is het nooit de schuld van de overheid dat deze situatie is ontstaan.

En wat dat tripje naar KL betreft, Riet gaat lekker met mij mee. Pavillion, Mid Valley, Malones, Hakka...



Website van Willem en Riet