Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vrijdagavondspits

Avondspits-2013-09-27

Het is de laatste weken weer bal op vrijdagmiddag. Iedere week als ik rond de klok van vijf uur wordt opgehaald door Lito dan staan we vijftig meter van het kantoor al vast. De afstand van ons huis naar kantoor is vrijwel op de kop af twee kilometer en met de auto dus amper tien minuten, oponthoud door stoplichten meegerekend, maar op vrijdagmiddag duurt dat aanzienlijk langer door de enorme file langs het hele stuk tot aan de ingang van de Village.

Commerce Avenue, de weg die langs het kantoor en de Village loopt, staat tegenwoordig weer iedere vrijdagmiddag muurvast. Dat verschilt nogal al eens per periode, maar het is me nog niet helemaal duidelijk waar het aan ligt. Er komen steeds meer grote gebouwen in Alabang, zowel woontorens als kantoren, en meer bewoners en meer werkgelegenheid kan natuurlijk de grotere drukte verklaren. Feit is dat ik er toen ik zelf nog reed wel eens meer dan drie kwartier over heb gedaan om thuis te komen, maar daar hoef ik nu niet bang meer voor te zijn dankzij Lito.

Hoewel hij nooit onvoorzichtig is weet Lito de auto in de verkeersdrukte altijd zo te manoeuvreren dat hij veel sneller opschiet dan ik ooit zou kunnen. Of durven is misschien meer van toepassing. Waar ik als Westerling nog wel eens twijfel om door te duwen heeft Lito dat probleem helemaal niet, die heeft het al gedaan terwijl ik nog nadenk of ik het wel zou doen. Zo stonden we vanmiddag opeens op de linkerrijbaan van Commerce net om de hoek bij het kantoor. Lito ging helemaal buitenom langs twee wachtende rijen die wilden invoegen en slipte door de file op Commerce in één keer naar de linkerbaan.

Die linkerbaan is overigens een twijfelgeval want die gaat bij het stoplicht tweehonderd meter verderop linksaf. Niet dat iemand zich daar ook maar aan houdt, maar als er voor het stoplicht een auto op die baan staat die echt linksaf moet en je wilt rechtdoor dan sta je dus mooi te wachten. Heeft Lito ook geen probleem mee, hij laat als we het stoplicht naderen ruimte over om heel snel naar de rijbaan ernaast door te schuiven, toeterende auto's onverstoorbaar negerend, en gaat vervolgens over het kruispunt weer de linkerbaan op. En dat is weer wel handig omdat die baan even verderop de Village ingaat.

Ik heb het de eerste weken een beetje angstig zitten aankijken maar ik maak me alang niet meer druk. Lito weet prima wat hij doet en hij zorgt ervoor dat ik binnen redelijke tijd thuis ben. Ik weet altijd zeker dat als ik zelf had gereden ik nog steeds halverwege in de file zou staan…


Website van Willem en Riet