Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Ter geruststelling...

Regen_Januari_2014


We zien het op het internationale nieuws en we krijgen ook vragen uit Nederland over de enorme regenval op de Filippijnen, dus vandaag maar even een berichtje om iedereen in Nederland gerust te stellen. Het zuiden van de Filippijnen wordt al een paar dagen getroffen door hevige regenval die daar grote problemen veroorzaakt, maar dat is ongeveer achthonderd kilometer hier vandaan.

De regen wordt veroorzaakt door de eerste tropische depressie van dit jaar genaamd "Agaton" en de verwachting is dat het op delen van het eiland Mindanao nog zeker drie dagen blijft regenen. De regen zal volgens verwachting in de getroffen gebieden weer zorgen voor grote overstromingen en voor modderstromen.

Het weer wat wij de laatste dagen hebben is blijkbaar ook een gevolg van deze tropische depressie al blijft het bij ons beperkt tot bewolking, vrij veel wind en slechts hier en daar een spaarzaam buitje. In Visayas, de regio die zo zwaar werd getroffen door de supertyfoon "Yolanda", blijft de overlast gelukkig ook beperkt, zij het dat ze meer bewolking en wat meer regen krijgen dan wij hier nog meer naar het noorden.

Nu vraagt iedereen zich misschien af waarom er vrijwel niet wordt gereageerd op deze natuurramp, want zo mag je dit toch wel noemen met inmiddels ook al weer eenenveertig slachtoffers. Daar zijn een paar redenen voor denk ik. Allereerst komt dit op Mindanao zo vaak voor dat het geen bijzonderheid meer is, wat natuurlijk heel triest is maar waar. Maar het belangrijkst is misschien toch wel dat Mindanao het gebied is van de opstandelingen, in feite vijanden dus van de rest van de Filippijnen, en voor je vijanden loop je nou eenmaal niet zo warm...



Website van Willem en Riet