Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Bonifacio Day

Bonifacio

Vrije dag vandaag! Hoewel de Filippijnen het qua nationale feestdagen niet haalt bij Maleisië hebben we er hier toch ook de nodige. Vandaag is het de herdenking van een van de nationale helden van de Filippijnen, Andres Bonifacio, en het is dus tijd voor een stukje Filippijnse geschiedenis.

Bonifacio was een Filippijnse revolutionaire leider in de opstand tegen de Spaanse overheersing en bekend als de "Vader van de Filippijnse revolutie". Er wordt nogal wat nadruk gelegd op het feit dat hij ongeschoold was en zichzelf opleidde door het lezen van boeken, dit in tegenstelling tot de andere nationale held van de revolutie, Jose Rizal, die een intellectueel was. Bonifacio was in eerste instantie lid geworden van “La Liga Filippina” van Rizal, die een vreedzame revolutie wilde. Toen Rizal echter gearresteerd werd in 1892 was het voor Bonifacio duidelijk dat er geen vreedzame oplossing mogelijk was en hij richtte de bevrijdingsbeweging “Katipunan” op.

Toen de Spanjaarden in 1896 het bestaan van de organisatie ontdekten gaf Bonfacio opdracht tot de revolutie en de Kapitunan slaagde erin stad na stad te bevrijden. De beweging was in de tussentijd opgesplitst in twee fracties waarvan de meest succesvolle werd geleid door Generaal Aguinaldo. Tijdens een overleg van de revolutionaire leiders om tot een oplossing te komen werd Aguinaldo uitgeroepen tot eerste President van de nieuw te vormen regering van de Filippijnen. Bonifacio ging niet akkoord met het besluit, wat leidde tot arrestatiebevelen voor Bonifacio en diens twee broers die beschuldigd werden van verraad.

Over wat volgde zijn verschillende verhalen in omloop, maar naar wat bekend is werden werden Bonifacio en zijn broers begin mei 1897 gearresteerd waarbij Bonifacio zelf gewond raakte. Na een schijnproces werden hij en zijn broers schuldig bevonden en op 10 mei 1897 werden ze in de bergen van Maragondon geëxecuteerd.

De herdenking van Bonifacio is dus niet op zijn sterfdag maar op zijn geboortedag, en dat was vandaag. Voor de Filippino’s een dubbel feest want niet alleen is het een nationale feestdag maar krijgen ze vandaag ook vrijwel allemaal een dubbel loon vanwege de Kerst. En dat betekende dat je vandaag in de winkelcentra over de hoofden kon lopen...



Website van Willem en Riet