Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vulkanen

Pinatubo_Collage

Het eerste opvallende nieuws van het nieuwe jaar was voor mij het bericht in de krant dat er een vulkaan dreigt uit te barsten in Duitsland op ongeveer 120 kilometer van de Nederlandse grens. En die uitbarsting werd al vergeleken met de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filippijnen in 1991.

Een vulkaan??? Vlak bij Nederland? Het klinkt ongelofelijk want de regio is nou niet bepaald bekend als een actief vulkaangebied. Voor zover ik weet liggen de dichtstbijzijnde nog werkende vulkanen in de buurt van Italië. Nee, dan de Filippijnen, die hebben een heel andere reputatie met een hele serie nog werkende vulkanen.

Van die Pinatubo wist ik trouwens niks af dus ik ben maar eens gaan uitzoeken hoe dat zit en wat blijkt, die uitbarsting in 1991 was de ergste vulkaan- uitbarsting van de vorige eeuw! Het schijnt dat een gebied van ruim duizend vierkante kilometer met een dikke laag as werd bedekt en dat zelfs de temperatuur op aarde door de sluier van as in de atmosfeer overal een halve graad omlaag ging.

Het klinkt allemaal nogal griezelig en ik ging dus ook maar eens uitzoeken waar die vulkaan Pinatubo dan wel ligt op de Filippijnen. En wat denk je: die vulkaan ligt net als Manila op het eiland Luzon, op ongeveer drie uur rijden van waar wij wonen....



Website van Willem en Riet