Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Sin Tax

Sinds vandaag is alles weer normaal. De feestdagen zitten erop, mijn vakantie ook, en vanmorgen ben ik dan ook weer gewoon aan het werk gegaan. Een saaie dag met weinig anders te melden dan dat ik bijna tweehonderd emails heb weggewerkt en dat Riet naar de kapper is geweest dacht ik in eerste instantie, maar er is toch nog een nieuwtje.

De Filipijnen zijn namelijk sinds gisteren in de ban van de met ingang van 1 januari ingevoerde extra belasting op alcohol en sigaretten, die in de volksmond de ”sin tax” wordt genoemd. Letterlijk vertaald betekent dat ”belasting op zonden”. Deze nieuwe wet heeft weliswaar een moralistische ondertoon, het terugdringen van het roken en het drinken van alcohol, maar het is uiteraard gewoon bedoeld om de overheidsinkomsten een flinke boost te geven. En dat zal wel lukken want alleen al in het eerste jaar worden er extra inkomsten van 33 Miljard Pesos verwacht, en dat zal de jaren daarop gestaag oplopen wordt er verwacht.

Riet werd afgelopen week al geconfronteerd met de gevolgen van deze ”sin tax” want het bleek erg moeilijk om nog sigaretten te kopen. Alle sigarettenverkopers hielden zoveel mogelijk hun voorraad vast om deze na nieuwjaar te kunnen verkopen tegen de hogere prijzen om zo het belastingverschil over oude voorraad in eigen zak kunnen steken. De meeste winkeliers wachtten trouwens niet eens tot het nieuwe jaar maar begonnen op Oudejaarsavond al te verkopen tegen de nieuwe prijzen waardoor veel feestvierders onaangenaam werden verrast.

De belasting op sigaretten gaat omhoog tot wel 30 Pesos per pakje in 2017, waarbij de huidige prijs bijna wordt verdubbeld tot wel 52 Pesos (we hebben het hier nog steeds over nog geen Euro, hoor). De prijs van een flesje bier gaat over dezelfde periode in totaal met 23,5 Pesos omhoog (zeg maar veertig cent). Voor ons zijn het nog steeds lachwekkend lage prijzen maar voor de gewone Filipino’s is het rampzalig, vooral omdat na 2017 de prijs ook nog eens ieder jaar vier procent omhoog zal gaan.

Het inwonertal van de Filipijnen is bijna 100 miljoen en het gemiddelde aantal rokers op de totale bevolking is het hoogst van heel Zuid-Oost Azië. Van de ook hier aanwezige anti-rook lobby had de prijsverhoging dus nog veel hoger mogen zijn, maar ze zijn tevreden met de genomen maatregelen. Het schijnt dat rokers het land door ziekte zo’n 177 Miljard Pesos per jaar kosten en de hoop is dan ook dat de hogere belastingen zullen bijdragen aan het verminderen van het aantal rokers, en daardoor zou dan ook dat enorme bedrag omlaag moeten gaan. Veel van de belastinginkomsten zullen (volgens de regering) terugvloeien naar de gezondheidszorg.

Er is al sinds 1997 pogingen gedaan om deze wet er door te krijgen maar de voorstanders stuitten tot voor kort op hevige tegenstand van de tabaksindustrie. Er wordt namelijk op de Filipijnen heel veel tabak verbouwd en de tabaksindustrie is hier dus heel machtig, met als positief (?) gevolg zo’n beetje de laagste belasting op tabak in heel de regio. Maar dat gaat dus vanaf vandaag allemaal veranderen.

Riet zal het allemaal een zorg zijn, die lacht zich met zelfs een Euro per pakje nog steeds een deuk…



Website van Willem en Riet