Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Bakkie

Bakkie_in_de_Ochtend

Terug op kantoor vandaag en zoals altijd begin de dag, net zoals in Nederland mijn gewoonte was, met een bakkie koffie. Dat wordt op onze verdieping de hele dag door vers gezet door het huishoudelijke personeel wat er rondloopt, en ik weet niet of het altijd dezelfde persoon is maar die zet een prima bakkie. Dat is niet overal zo in het gebouw want het verschilt nogal op welke verdieping je zit. De Shell verdiepingen hebben allemaal vers gezette koffie maar de verdiepingen die we huren van Fluor hebben koffie automaten, en de koffie daarin is een stuk minder.

Filippino's drinken naast thee best veel koffie, wat wel te merken is aan de overal aanwezige vestigingen van Starbucks, Coffee Bean, Seattle's Best en nog wat andere minder bekende merken, maar ze drinken het heel anders dan wij Westerlingen. Ze vinden onze zwarte koffie veel te sterk en drinken het het liefst met veel suiker en melk. Thuis drinken ze bijna nooit vers gezette koffie maar oploskoffie en dan vrijwel altijd met melkpoeder en suiker al in de verpakking.

Het is dan ook best lastig om goeie gemalen koffie te vinden. Niet dat het niet te krijgen is, en de Batangas koffie is zelfs van optima kwaliteit, maar er zit vrijwel altijd een smaakje aan want dat vinden ze hier lekker. Gemalen koffie zonder smaakje is dan ook nauwelijks te vinden in de supermarkten, daarvoor moet je echt naar Starbucks of een van de andere koffieshops. Wij hebben dat probleem zoals jullie weten opgelost door een Senseo apparaat mee te nemen en iedere keer als we Nederland bezoeken gaan er pakken met Senseo pads mee.

Zoals je ziet op de foto is mijn koffiemok een erfstuk, Martin heeft die ooit gekocht in Disneyland Parijs maar nooit gebruikt. Voor mij heeft deze mok een aantal belangrijke voordelen: het is precies de goeie maat (niet te groot) en hij valt nogal op. met name dat laatste is belangrijk want voordat ik mijn koffie kan inschenken 's ochtends moet ik eerst mijn mok gaan zoeken tussen tientallen andere mokken in de keukenkastjes.

Iedereen heeft namelijk zijn eigen mok en die laat je 's avonds op je bureau staan. De schoonmakers halen 's avonds alle mokken op, wassen ze af en zetten ze in de keukenkastjes. Het is dus zaak dat je een duidelijk herkenbare mok hebt zodat die 's morgens als je hem nodig hebt makkelijk te vinden is. De mijne springt er nogal uit en dat is handig want ik vraag me wel eens af hoe mensen hun eigen Starbucks mok herkennen tussen alle andere precies dezelfde Starbucks mokken...


Website van Willem en Riet