Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Rompslomp

San_Mig_001a


Vandaag had onze vakantie moeten beginnen maar in plaats van de laatste hand te leggen aan het inpakken van de koffers konden we ze vandaag dus weer uitpakken. Iets wat Riet al wel gedaan heeft overigens maar waar ikzelf nog amper aan ben begonnen, ik kon me er nog niet toe zetten.

Vandaag stond er een heleboel rompslomp op het programma want het niet doorgaan van de vakantie betekende dat er van alles moest worden afgezegd. Het makkelijkst was de hotelovernachting in Jakarta die ik online had geboekt en ook online weer gemakkelijk kon afzeggen; na een druk op de juiste knop verscheen het bericht „No refund” om aan te geven dat het vooruitbetaalde geld dus kan worden afgeschreven. Dat was weliswaar geen verrassing maar die plompverloren mededeling was op zich behoorlijk frustrerend omdat het afzeggen moest gebeuren door zaken buiten onze schuld om .

Het volgende was het cancelen van de tickets voor onze vluchten. Daarvoor ging ik in eerste instantie naar het vlakbij gelegen ticketbureau van Philippine Airlines, maar die konden me niet helpen omdat de vlucht via een reisagent in de stad was geboekt. Naar Makati dus waar ik bij het reisbureau te horen kreeg dat we niet al het betaalde geld terug krijgen omdat we in feite veel te laat zijn met het cancelen. Er moet een boetebedrag betaald worden voor het op het laatste moment afzeggen. Ook daar kon ik weinig op zeggen, ook dit is natuurlijk buiten onze schuld maar daar heeft de reisagent uiteraard geen boodschap aan. Wel vreemd is dat je als je iets boekt je binnen een dag moet betalen anders vervalt je reservering, maar geld terug krijgen blijkt drie tot zes maanden te gaan duren!

Als laatste moest ik vanmiddag de alarmlijn van FOX in Nederland bellen om door te geven dat we niet zullen komen. Het zou uiteraard erg lullig zijn als er in Jakarta morgen een groep mensen met een gids onnodig gaat staan te wachten op twee mensen die niet op komen dagen. De boodschap werd genoteerd en zou worden doorgegeven aan FOX, en we werden zelfs al snel door FOX teruggebeld. De vriendelijke en heel erg meelevende dame moest overigens ook melden dat we gezien de omstandigheden geen cent van de betaalde reissom terug krijgen. De annuleringsverzekering betaalt niets uit als je moest afzeggen door het ontbreken van de benodigde papieren want dat is je eigen schuld. Diepe zucht.

Vanavond zijn we maar weer naar de San Mig gegaan waar we geprobeerd hebben om deze ellende weg te spoelen. Dat is niet helemaal gelukt, maar dat hadden we ook eigenlijk niet verwacht want het blijft toch door je hoofd spoken. En dan gaat de band op een gegeven moment ook nog „Leaving on a Jetplane” spelen…



Website van Willem en Riet