Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

En nog meer over het werk

MP3 project

Het werk wat er gedaan moet gaan worden gaat duren tot eind 2015. Dat lijkt een heel erg lange tijd maar het luistert allemaal heel erg nauw. Veel dingen zijn van elkaar afhankelijk en kunnen pas gedaan worden als andere dingen klaar zijn, en daarbij komt nog dat er allerlei factoren meespelen die in feite niets met het project zelf te maken hebben.

Op dit moment zijn we bezig met het aanschrijven van scheepswerven die het nieuwe platform moeten kunnen gaan bouwen. Omdat dit een Filippijns project is is er erg veel politieke druk om dat werk in de Filippijnen te houden, en er zijn dan ook drie Filippijnse werven geselecteerd. Die bedrijven moeten natuurlijk weten wat ze precies moeten gaan bouwen om te weten of ze het überhaupt kunnen en ook nog in de tijd die wij ze geven, en daarom moest er heel veel informatie verstuurd worden De afgelopen weken zijn we daar erg druk mee geweest, maar het is allemaal ruim op tijd gelukt.

Daarnaast wordt er op allerlei fronten al van alles voorbereid. De twee compressoren bijvoorbeeld die nodig zijn moeten speciaal worden gemaakt en dat is een levertijd van ruim anderhalf jaar. En voor het boren van onderzeese gasputten is er een gespecialiseerd schip nodig en daar zijn er maar een paar van op de wereld. Er moet er dus een gevonden worden die geschikt is en ook beschikbaar wanneer wij het nodig hebben, en we moeten bij die zeeboringen ook nog eens rekening houden met zaken als het orkaanseizoen.

Shell heeft strikte regels ten aanzien van grote projecten zoals Malampaya, en een daarvan is dat er pas iets echt mag worden gebouwd als het totale ontwerp is goedgekeurd en de investering door de grote Shell baas is goedgekeurd. Het goeie nieuws is dat we daar klaar voor zijn en veel eerder dan verwacht. We hopen eind deze maand die goedkeuring te krijgen terwijl de verwachting was dat dat pas in mei volgend jaar zou gebeuren.

Je kunt dus wel stellen dat december een spannende maand is voor onze projecten, maar gezien de huidige stand van zaken verwachten we eigenlijk niet anders dan groen licht...



Website van Willem en Riet